Jag är som en dag i Mars

Inläggen här kommer ungefär lika sporadiskt. Som en solig dag i Mars. Men just i detta nu lyser solen in genom mina (skitiga)  fönster så då får jag passa på. Tar väl en "ur barnamun" på grund av tidsbrist. Har en del prov i veckan bl.a Matte B...hua....här kommer det då:

Alfred sitter och läser läxor för sin mamma. Det är läsläxa ur en bok som heter Tuppboken. Det är mest olika ord i boken, inte så mycket sammanhang utan mer som att...mor, ror, far är rar och sånt där.
 Deras fröken är ju stenåldersgammal och där för verkar boken vara från just stenåldern. Det är ibland med ord som knappt jag vet om att de finns och de används inte längre men Alfred får i allafall försöka sätta in orden i en mening för att se om han har fattat innebörden av ordet. Sist vi läste så kom han till ett ord....Jäsa....
- Jag vet...Lussebullar ska jäsa, säger Alfred. 
- Det stämmer säger jag, och för att sen försöka vara den där pedagogiska mamman så tillägger jag att all bull- och bröddeg ska jäsa. Det gör den för att man tillsätter en viss ingrediens. Vet du vad det är för nåt.

Alfred ser drömmande ut när han tänker på alla dessa goda bakverk och utbrister njutningsfullt:

-Ja just det....kakao.

Ehum, det bakas visst för lite bullar i det Istrumska hemmet så tusen tack till moster Jessie som så snällt ställde sig här i går och bakade. Inte för att Alfred var så intresserad av själva processen direkt, det var mer slutprodukten han anammade.

Nu går solen i moln och jag likaså. Ses nästa soliga dag.


Tack för kaffet

Kan nån tala om för mig vad det är för nytta med att lära sig att k= Y2-X2/Y1-X1. Och hur kan man ha nån som helst användning i sitt vanliga liv av att veta att y=kx+m. Och varför kan jag efter andra omgången på matte B inte begripa vad dom menar när dom skriver Låt f(x)=12-3x och bestäm x så att f(x)=8. Är jag helt dum i huvet eller??

Näe nu skiter jag i matte. Nej, jag ska inte hoppa av igen. Jag bara skiter i det för dagen. Vet ju att svaret antagligen poppar upp i natt.  Hjärnkontoret tar aldrig matteledigt nämligen. Nu ska jag simultankolla på House OCH läsa min nya tidning jag fick i brevlådan i dag.

Passar även här på att tacka Kotteby för kaffet. Trevligt att råkas outside the box ;-)


Ja det är vårstämning i byn

I dag var det tredje och sista gången på min orienteringskurs. Vi hade examensprov. En bana med 11 kontroller skulle avklaras. Jag, som inte var med förra gången då de hade tagit ut kompassriktningar och sprungit med "pinne" och allt vad det var, hade fått en alldeles egen "skugga".  Det var en karl som skulle springa lite bakom mig och inget säga men ta hand om mig om jag flippade ur, fick panik och sprang i cirklar på stället. Först tänkte jag att det var jobbigt (tänker ju att han skulle tycka jag var puckad som tog den eller den vägen) men efter hand upptäckte jag att jag nog inte tagit mig runt såpass bra om jag inte haft min "skugga" . Nämligen så stannade vi väldigt ofta och jag fick visa på kartan vart vi var och hur jag tänkt springa. När jag sa ett bra alternativ så berömde han och när jag sa ett sämre sa han att man kan även gå si eller så. Kanske mer info än vad han fick men det var ju bra för mig. När jag hittade kontroller tjoade jag av glädje och lapade i mig berömmet som en katt vid gräddskålen. Att det kan kännas så bra att få höra: Bra gjort...ett mycket bra vägval, det kunde jag aldrig tro. 

Resten av dagen tillbringades i trädgården där det blev vårstädning. Gamla perenner som klipptes ner och rensades bort. Kanske tidigt men nu kunde jag inte vänta längre. Steffo säger det ska snöa nästa vecka. Hoppas han har fel. 

Steffo fick tillbringa en stund av kvällningen med att skruva upp en bit av altangolvet också. Han som höll i orienteringskursen kom nämligen förbi när vi alla satt på våran altan och fikade och sa att som "kursavgift" fick man köpa en lott av föreningen. Medans jag hämtade pengar skulle han bara lite käckt kasta lotten till barna som skulle skrapa den. Lotten flög i en spikrak bana RAKT ner mellan altanspringorna. Det är ju så liten chans att det finns ju knappt så vi blev övertygade om att det nog var en jorden-runt-resa allra minst till vinst. Efter en del skruvande och lite svärande fick vi upp...nitlotten.

Nä nu blir det bingen. Gonatt allesammans.

Otäcka tanke

Mor min påminde mig precis om alla faror jag brukar råka på i skog och mark. Nä det får vi hoppas att inte detta blir nästa för då lär då inte jag gå ut och kolla överlevnadshalten...

            http://stor-margit1975.spaces.live.com/blog/cns!D7ADE17F234A278C!166.entry#comment

Nr. 2

I dag har jag gjort nr. 2. En rejäl en...Ja alltså jag har kört på min andre hare. På väg hem från Egelska B redovisningen som gick sådär by the way så kom det upp ett stort djur från ett ravinliknande dike. Bonkbonk lät det i hela bilen. Ingen tvekan där inte. Jag fick stanna och gå ut och bad en kvick bön att det skulle vara dött så man slapp slå ihjäl det. Tyvärr låg det bara en svans och några mysko hårsträngar kvar i vägen. Kollade runt lite men inget djur stod att finna. Överlevde gjorde det säkert inte men kanske flög det en bit. Nu får vi väl hoppas att inte detta är en vana för med ökande av storlek på djur så vet man inte vad det blir nästa gång. Älg är ju lite läskigt.

Har i dag börjat Matte B. Kände med en gång hur jag och matte inte connectar. Bara jag får G så får jag väl vara nöjd. Jag kan inte som sist, bara ägna mig åt matte heller för dels har man ju fler ämnen och sen har jag även ett liv. Det får bli som det blir helt enkelt. 

Nu ska jag kolla på Simon and Thomas and think about how to analyze the book I have been reading.  I did my presentation today and my teacher said that my grammar was okay and I had a good vocabulary...but for my analysis of the book...she wanted to kill me. Får väl tänka på det då. Nu hade jag ju inte tänkt bli analytiker direkt och jag hade många tankar om boken men att få dom från hjärnan och ut ur munnen och där på vägen nånstans översätta dom till engelska, det var överkurs för mig. Särksilt när man inte var ensam utan det var fler som hörde på varav en av dom lät som han var från nåt engelskspråkigt land då bidde det svårt. Som tur är skulle man skriva om boken en annan dag och skriva är lättare än att tala för då kan man ju lite mer tänka över saken.

Ooops, nu var S and T snart slut. Bye bye!

Mellanpaus

När man ändå bara sitter här och väntar på att Nyheterna ska sluta och att Beck ska börja igen kan mna väl lika gärna slänga in ett inlägg. Jag vet ju hur trist det är när man varje dag går in på nåns blogg för att kolla in nått nytt inlägg och samma gamla sen fem dar är kvar. Men jag har ingen inspiration just nu. Jag väntar på att ljuset och livet ska komma tillbaka. Det går ju så sakteliga åt rätt håll men det är väl en bit kvar.

Från och med i morgon börjar det hårda livet igen också. Jag ska börja Matte B igen. Och nu när grundkursen i datorkunskap slutat så börjar fortsättningen, Programhantering. Misstänker att den inte är lika lättvindig. Skulle även vart 8 timmar i veckan mot datakunskapens 4 men fredagspasset mellan 15-17 var ett backuppass. Lärarn misstänkte att ingen ändå var intresserad av att komma den tiden. Så från att nu vart på skolan 8 timmar på tre dagar + engelskan som går utöver så ska jag gå 18 timmar på 5 dagar + fortfarande engelskan. Jag hade ju gått in i ett mera laidback tempo nu men det får väl bli ändring på det. Lika bra det. Man får mer gjort när man har mer att göra. Konstigt men sant.

Om ni nu blir ilska på att det aldrig är några nya inlägg här kan ni kolla in min kusin Carls blogg. Han är helt makalöst bra på att fotografera. Får nog gå en kurs där tror jag. Om inte annat kanske du kan lära mig att photoshoppa, Carl. Din andre kusin Komandoran får ett så hett temperament när jag ber henne om hjälp med nåt som rör datorer eller teknik ;-)

Hoppsan, där hade nyheterna slutat. Då slapp jag veta allt som hänt i världen idag igen då. Nu blir det Beck och imorgon kanske min blogginspiration är tillbaka. Så ge inte upp kära läsarvänner...

Nu slipper vi undra mer mamma

Det var nåt med stenkaka i allafall.

Sinnesstämningar under min dag

Glädje: MVG på kursen om Datorkunskap

Njutning: Lunch på Flämslätts stiftsgård. Kycklinggratäng med champinjoner och jordens godaste salladsbuffé

Anstränging: Gav Lizzy rejält med stryk på boxen. Synd att du alltid ska förlora ;-)

Sorg: Körde på mitt första (och förhoppningsvis enda) djur. En stackars harpalt tittade upp precis framför mig när jag åkte till boxen. Jag trodde den klarade sig men när jag åkte hem från boxen fick jag skrapa upp den från vägen för att lägga i dikeskanten. Måste träffat precis "rätt" för det märktes direkt inget i bilen, tänkte att det borde dunkat till om jag kört på den. När jag sedan åkte hem låg där en ensam snöig hög. Diverse inälvor låg bredvid så han slapp nog lida i allfall men det var en läskig upplevelse.

Lärdom: Stanna alltid och titta efter om du tror du kört på något även om det inte märktes nåt. Det räddar kanske inte harpalten med det lugnar ditt samvete.

Med dom kloka orden går jag till bädds.

Örebro äger

Helgen tillbringades på hotell Scandic Väst i Örebro. Vi åkte på lördag morgon och enda stoppet på vägen dit var att fylla godispåsarna på bowlinghallen i Laxå. Framme i Örebro checkade vi in (tusen tack Carina för den förträffliga vägbeskrivningen. Vi hittade rätt direkt) och sedan bar det av till Gustavsvik. Herregud vilket kul ställe. Forsen var ju helt otroligt rolig. Det som var lite otäckt var att Alfred inte är så haj på att simma än så man fick hålla hårt i honom så han inte spolades iväg. Men han hade simpuffar och klarade sig galant (man blir ju så orolig när det är vatten med i bilden bara) 
Vi åkte även en gööörlång rutchbana där alla utanför hörde en hysterisk Maloo skrika sig ända ner till botten. Men det var bara att gå på't igen. Vågpoolen var jättehärlig och blev Almas favorit. Det fanns även småpooler med minikanor till henne. Alla var nöjda och glada när vi åkte därifrån.

Hem till hotellet och vissa av oss var tvugna att platta håret. Visste inte vi hade skaffat hund på resan Ewa ;-)
Planeringen var att vi skulle fram på stan och äta på resturang och sedan hem till hotellrestaurangen för intag av Irish Coffee (di vuxne) och melodifestival (di yngre). Vi parkerade på ett torg och såg en chinessylta bredvid. Bamboo. Den tar vi sa vi. När vi tittade på menyn utanför dörren knackade det på rutan. Innan för fönstret satt det känt folk från Götene. Visst är världen liten ibland. 

Efter mycket om och men fick vi våran mat. En supergod buffé som stod uppdukad hela tiden som vi kunde fått ta med en gång om inte servitrisen hela tiden hade glömt av oss. Hon kom ihåg att ta betalt efteråt i allafall.

Väl hemma på hotellet  (vi tog bara en liten omväg dit, fick ju ingen beskrivning på vägen från stan till hotellet i mörker) så var vissa tvugna att platta hår igen. Då passade vi andra på att krypa ner i sängarna. Kl. 19,30 hände det sig till slut så att Irishen blev bortvald för bingen, hunden fällde håret i onödan och där låg vi sen och kollade melodifestival och mumsade götta.

Söndagen började med en underbar hotellfrulle. Alfred var värsta kyparen och sprang och hämtade juice och mackor och bacon på löpande band. Alma som är som en mus i maten här hemma åt en tallrik yoggi med flingor, en macka, en pannkaka och drack juice därtill. Det stod hon sig länge på.

Utcheckning och avfärd mot Lek och Buslandet. Där busade vi i tre timmar. Hade jag ätit mycket götta dagen innan så svettades jag bort det i klätterställningarna där inne. Tur man kan skylla på att man måste kolla barna när man klänger runt som värsta apan. Fick ju ibland låtsas som att jag sökte efter nån bara för att få klättra lite extra för att sen "hitta" den nere på marken. Bäst att ta den här rutchkanan så jag kommer fort ner...

När de tre lektimmarna var över drog vi till IKEA och lämnade in barna på barninlämningen. Sen var det en timmes panikhandling som gällde. Det var stressande och jag fick inte med hälften av det jag tänkt mig. Däremot dubbelt så mycket mot vad jag behövde. Så kan det gå när man har eld i baken.

Kort på det mesta av våran resa kommer när jag kopplat in kameran. Just nu är jag bara glad att jag äntligen fått iväg ett inlägg. Så ni vet att jag lever.

Tusen tack mormor Ewa för denna underbara resa. Vi tar repris nästa år och då med lill-kussen med. Lina, då vet du kriterierna för att få följa med. Det är bara att producera.


Ewfa! Kommer du ihåg?

Du på tryckeri't, jag på plasteri't. Lyssnandes på Morgonpasset med Thomas Tengby i varsin fabrikslokal.
Hur många sekunder tar det

för er att komma tillbaka till det glada 80-talet??Trädgårdskurs och nervositet

I tisdags var jag på trädgårdskurs. Det var en inspirerande kväll med lite handfasta tips inför fördlingssäsongen, goda mackor och 10% på inhandlandet av vad man vill ha i fröväg. Jag köpte mig en krasselåda. Har försökt att driva smörgåskrasse på hushållspapper men det bara torkar så nu har jag en smart liten låda man häller fröna på, häller vatten under och håller fuktigt några dar. Sen ska det spira. Vi får väl hålla tummarna att det lyckas. Det åkte även med rädisgroddar som jag håller på att grodda just nu. Nästa kurs hålls den 30/3 och då skulle det handla om Örter i mat och trädgård. Det blir spännande det.

Den 30/3 var visst också sista datumet för att hålla sin presentation om en engelsk  författare om man vill ha ut betygen lagom till högskoleansökningarna. Jag hade ju räknat med att jag hade till maj på mig åtminstone. Så nu fick jag bestämma mig för den16/3. Det blir bråda dagar det. Jag har inte ens fått boken än men det blir väl läsning morgon, middag, kväll och natt framöver. Men det är inte det värsta med läsningen. Det värsta är att stå och tala inför andra människor i 15 hela jäkla minuter på ett språk som jag förstår väldigt bra men inte kan prata. Och vart jag ska hitta info som räcker i 15 min om denna tant vet jag inte heller. Det finns ju massa på nätet men man kan ju inte kopiera rakt av och när jag plockar ihop det till det jag känner att jag kan prata om ( det jag begriper) då blir det inte många minuter av det. Får väl säga mycket eeeh, ööhhh, eehuumm här och där så det drar ut på det hela.

Ja nu ska jag i allfall skita i allt vad engelska heter hela helgen för nu drar vi till Örebro och roar oss (eller på lördag gör vi det iallafall, tills des får jag väl study)


Stora rubriker i tidningen

Min kära sambo jobbar ju i skogen med att köra skotare. det är den maskinen som kommer efter skördaren och samlar upp virket för att frakta det till körbar väg så timmerbilarna kan hämta virket. I fredags kväll ringde Steffo och sa att han nog blev väldigt sen. Maskinen hade kommit lite för nära en bäck. Detta var tydligen en stor händelse borta i Häggesled där han för tillfället jobbar. Så stor att det hamnat här.  Hur timmerbilarna ska ta sig dit är för mig en gåta. För att inte tala om hur han själv kom ur skotaren. Mer bilder har jag i min kamera. De platsar nog i tidningen Traktor powers partybilder. För de oinvigda som inte har denna eminenta tidning kan jag tala om att det är läsarnas egna bilder där den ena fastkörda traktorn är värre än den andra. På två hela sidor i tidningen. Det kan roa både 7 och 33-åringar hur länge som helst. Ja det är olika hur lättroade vi är. Nu ska jag roa mig med att läsa Romeo and Juliet - on the balcony...not my kind of cup of tea. But a woman's got to do what a woman's got to do, typ.

Nu börjar våren

I allafall om man räknar våren från och med att vårsådden är gjord. För nu kunde jag inte hålla mig längre. Jag skulle bara så lite chilli-paprika som jag hade fått på prov men när jag öppnade påsen låg där bara fyra ynka frön så det var väl bäst att jag sådde lite till. Så nu är min sålåda full. Det får plats 49 frön i den så det lär bli trångt i fönstren om alla kommer upp. Det blev allt från surfinior, trädgårdsriddarsporrar både vita och blå, stockrosor till chokladblomma och så lilla chillin då (eller om det är paprika, har inte begripit det riktigt). Glömde ju en fröpåse sen så den får jag ta en annan dag. Det var med smultronspenat som jag köpte på Örebromässan förra året. Men det är väl bäst jag väntar till i möra innan jag sår nåt mer. Då ska jag nämligen gå en kurs. Det var Carina som tipsade mig. Det är Mästers i Götene som arrangerar och det är egentligen en fortsättningskurs från i höstas så jag skulle bara få komma med om det var nån som bokade av sig. Lucky me så var det två som bokat av sig men som skulle komma första gången bara (av tre) och jag var den förste reserven de hade. Så i morgon ska jag lära mig om Hur och När vi sår våra fröer med bästa resultat och minsta arbete. Så mitt arbete är antagligen alldeles förgäves. Andra gången handlar det om Örter i trädgården och sista gången var det Pilflätning. Det ska bli himla kul.

I dag har jag handlat en bok...på Engelska. The fifth child av Doris Lessing. Är det nån som läst den, på svenska eller engelska och kan tala om om den är bra. Vi ska läsa en bok av en engelsk författare som fått nobelpriset eller är en typisk engelsk författare typ Jane Austen och hennes böcker begrep jag ju inte ens på svenska. Har börjat med Emma men jag orkar bara inte fortsätta. Tycker dom är jobbiga. Lessing lever ju fortfarande så då kan det ju inte va stenåldersspråk hon skriver på i allafall. Jag får väl se när den kommer, den var inte farligt dyr så det kvittar väl. Vi ska även läsa på om författaren och hålla ett föredrag på 15 min på ENGELSKA om denne författare. Min gud, varför har du övergett mig. Eller, varför utsätter du dig alltid för sånt här Malin. Ja det som inte dödar det härdar har jag hört och dör jag inte av det här då är jag Fred Flinta.

Tack för mig, hej.

Home safe and sound

Jag överlevde min första orienteringsstrapats. Vi hade som tur var nästan 2 ½ timmes teori innan de släppte ut oss i vildmarken. Sen hade jag ju den stora fördelen med att bo i krokarna så jag hade nog hittat hem i vilket fall som helst. Men nu var det ju inte hitta hem som var huvudsyftet utan hitta små orange/vita plastkubar här och var i naturen. Till vår hjälp hade vi karta och kompass. Än en gång hade jag hjälp av lokalkännedomen för det räkte ju med en blick på kartan så visste jag ju ungefär vart kontrollerna var men jag var redig och "passade kartan" , ställde in kompassen och gick mot målet (springa var överkurs så här första gången, sen lider jag av en fruktansvärd bodypumpträningsvärk sen fredagsmorse som så när totalhandikappade mig).

Jag hittade alla fem kontrollerna. Jag lös upp som ett barn på julafton och dansade glädjedans (stapplade runt) vid varje kontroll. Det enda läskiga med det hela var att det skulle vara tre kurstillfällen. Sen skulle vi vara redo. Att tävla!! (hahaha, detta skrattar de än åt i Istrumskogarna). Nästa tillfälle sker redan nästa lördag men då ska ju jag, mor och barna fara till Örebro och plaska i Gustavsviks badpalats och leva livet i Lek o Buslandet. Det var ju synd. Får väl ha privatlektion med Steffo här hemma.

Stefans morbror hade senare på lördageftermiddagen träffat mannen som höll i kursen. Mannen hade sagt:

- Nu ska du få höra nåt roligt. Stefans sambo har börjat orientering idag.

Stora nyheter vill jag lova. Nästan värre än Krösa-Maja.

RSS 2.0